Депутатът и градски лидер на БСП - Пловдив Иван Петков в

...
Депутатът и градски лидер на БСП - Пловдив Иван Петков в
Коментари Харесай

Иван Петков, БСП: Отиваме към трагичния финал за Панаира – да бъде унищожен тотално

Депутатът и градски водач на Българска социалистическа партия - Пловдив Иван Петков в изявление за предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус "

 

Г-н Петков, какво е вашето виждане за измененията в досегашните правила за работа на Народното събрание и изобщо така наречен " нов устав за работа “? 

Правилникът изискуемо по Конституция е да бъде признат на всяко съвещание, откакто се одобри ръководител на Народното събрание. Но в полза на истината, в това Народно заседание и предходното се проточват малко изборът и за ръководител, и за правилника. Очаквах, апропо, откакто се видяхме и с сътрудниците, правилникът да бъде признат по-бързо. Уж имаше консенсус, малко за мен е неразбираемо за какво днеска се стигна и до тези спречквания, до тези квалификации и до тези обиди.  

Грозна работа, както се споделя.

Да, в полза на истината, в действителност е грозно. Не че и в предходния Народни събрания не сме стигали до такива моменти, само че още в самото начало смятам, че това са знаци, които не предвещават положително за цялото Народно заседание. 

Завишен ли е съгласно вас броят на комисиите? Защото имаше и сходни изявления, че се вършат постоянно комисии, с цел да се откри работа на някой народен представител.  

Не, съгласно мен си е изцяло естествен броят и считам, че би трябвало да бъде подобен. В интерес на истината, в случай че някоя от групите или болшинството от групите в Народното събрание реши да бъде по-малък, то можеше авансово да се уговори това нещо, нямаше смисъл да губим през целия ден за подобен спор, можеше да се продължи напред. Но това, което се споделя – че се търси на индивида работа, съгласно мен всеки го е правил в годините. Имам поради, днеска Има Такъв Народ и " Възраждане “ навлязоха в тези пререкания, уповавам се на следващия ден с по-свежи сили най-сетне това да мине още в първите минути на деня и да продължим напред, с цел да може да бъде признат освен правилника, само че най-много да бъдат направени и тези комисии, с цел да може да бъде признат и бюджета на страната. 

Нещо доста значимо за страната ни – бюджетът. 

Стигаме до май месеца, а към момента нямаме бюджет. От там това нещо рефлектира и върху общините, несъмнено, и върху всички нас. 

Така е. Г-н Петков, по какъв начин определяте метода, по който действа през днешния ден Народното събрание? 

Хайде да погледнем първо оптимистично – да кажем, че се търсят способи, по които да може съставът на този парламент да откри излаз от тази парламентарна рецесия. Считам, че даже да кажем, че е малко по-забавено всичко, което се случва, има миг, в който може да се стигне до някакъв консенсус, да бъде определен кабинет – нещо, което е обикновено в една парламентарна република. Песимистично е да мислим, че отиваме с кавги да се избере какъвто и да е бюджет и от там – да отидем на нови избори. Надявам се да не отиваме юли месец, както се разяснява, на нови избори. 

Или да имаме какъвто и да е кабинет?

Естествено, ние не може да разясняваме да се одобри какъвто и да е кабинет, да създадем един политически Франкенщайн – това е неуместно, тъй като напълно ще рефлектира върху обществото. 

А какви са персонално вашите прогнози за сформиране на държавно управление? 

За страдание, за разлика от 48-то Народно заседание, виждаме, че има диалог единствено сред двете първи партии. В предходния парламент се видя, че стигнахме до консенсуса за Вежди Рашидов, откакто имаше диалог сред всичките парламентарни групи. За момента остава, както се споделя, топката в първите две политически сили. Нямаме още протегната ръка за диалози, сякаш предстояло – да забележим в идващите дни. 

Все по-често се приказва за нови избори, както и вие казахте, с взор към локалните избори също по този начин и че всичко това през днешния ден е едно предизборно говорене, всичко, което се прави, е предизборно. Такова е чувството сякаш. 

От февруари месец преди две години, 2021, сме в предизборно говорене. Няма по какъв начин да бъде иначе. Минахме петите подред национални избори за парламент. Както казахте, отиваме и на локални избори. По-лошо ще е, в случай че се прави две в едно – нещо, което в демократична България не се е случвало в никакъв случай. От прехода насам парламентарни с локални избори не са се случвали. Има проблем по какъв начин ще бъдат проведени, това е нещо, за което би трябвало да се замислим всички ние като политици и като хора, които отиваме на избори да представляваме обществото. 

И с взор към локалните избори в Пловдив – какви са изходните позиции на вашата партия, на Българска социалистическа партия?  



За страдание, в последните трети избори не можем да кажем, че сме се показали, както прилича на Българска социалистическа партия, поради обстоятелствата и събитията, които бяха като управление на нашата партийна организация. В интерес на истината се споделяха решения, които биваха еднолично взимани от едно лице – " емблематичното “ за град Пловдив, Георги Гергов. И лицата, които се лансираха като кметове, не бяха тези, които бяха същинските леви лица, които би трябвало да бъдат. Затова се получаваше, че в годините и силата на Българска социалистическа партия, и опциите спадаха в поддръжка от страна на обществото и естествено, не се чуваха чак толкоз доста дейностите на общинските съветници в Общинския съвет през тези години – приказвам от 2011 година, локалните избори, 2015 и 2019 година И естествено, тук би трябвало да кажем, че БСП-Пловдив сега няма общински съветници, защото през 2019 година, които бяха определени под персоналното управление на Георги Гергов, тези общински съветници и за наше задоволство дори напуснаха Българска социалистическа партия, което е по-добре, тъй като техните решения, които те взимат в Общински съвет, са в ущърб на левите хрумвания и на Българска социалистическа партия, а те са единствено и само в интерес на Георги Гергов. 

Да, а проблемите в град Пловдив не липсват. Важни и виновни задания стоят на масата. Кои са предпочитаните неща за вашата партия? 

Ние по-скоро мислим повече за това, което най-много ги интересуват хората, а точно: ние сме срещу това презастрояване, което се случва, ние сме твърдо за зелените площи, те да не бъдат разрушавани, за спортните обекти – нещо, което много се преекспонира в град Пловдив. Да, несъмнено, в този момент, в събота, ще се открие най-модерният стадион. Всеки един пловдивчанин знае, който ме познава, съм си ботевист. Радвам се, че най-сетне ще си отидем, както се споделя, във футболния си дом. Но след време, откакто бъде открит и приключен, съгласно мен би трябвало да се направи една инспекция къде са отишли тези средства, тъй като в последна сметка да забележим какъв брой са се изразходвали, защото не един и два пъти аз съм споделил, че стадион " Ботев “ ще бъде като Колодрума. Там се изсипаха значително пари. Ние сме срещу това нещо. Можеха тези средства да отидат за доста други спортни уреди.

Ето, примерно на следващия ден на общинската сесия ще се гласоподава следващата зала " Строител “, по този начин известна за пловдивчани, в квартал " Кършияка “ да бъде изплатена за 5 милиона, само че забележете – тези 5 милиона ще ги заплати идната администрация, ще отидат от бюджета през 2024 година Вижте какво нещо се случва – това са неща, които единствено този кмет, който в този момент е отново на ГЕРБ, Здравко Димитров, предходният – Иван Тотев, непрестанно взимат заеми и вършат такава финансова тежест, с която на идващия кмет, който ще бъде определен тази есен, ще му бъде доста мъчно да ръководи град Пловдив, най-много в финансовата стратегия. 

От всичко това, което ми казахте, ми изникнаха много въпроси, само че преди всичко – какъв претендент за кмет ще търси Българска социалистическа партия? 

Първо, сега доста мъчно е да се приказва, поради обстоятелството, че събитията на национално равнище с Народното събрание не са удобни, с цел да се мисли за локални избори. Моята концепция още когато станах ръководител предходната година през юли, беше януари-февруари да имаме претендент за кмет, само че в тази неспокойна среда, която е непрестанно от избори в избори – знаете, октомври месец бяхме, в този момент през април, уповавам се в действителност да има един постоянен кабинет, с цел да може да мислим за локалните избори. Коментирали сме го на изпълнително бюро в Пловдив не един-два пъти, даже преди две седмици коментирахме това нещо. Моето персонално виждане е да се търси човек, който е отвън средите на Българска социалистическа партия, само че лявомислещ, и който да приема нашите цели и дела, това, което в този момент споделих като една част от тях, а точно – за презастрояването за зелените площи, за помощ на Хуманитарната гимназия, с цел да се построи постройката на Математическата гимназия.

В Пловдив в последните 30 години от прехода насам не се е построило нито едно учебно заведение. Обещанията на ГЕРБ от 2011 година насам за огромното застрояване на детски градини, които са безусловно нужни за обществеността в Пловдив, не се случва. То се случва с доста единични здания, които са изцяло нужни. Ето един " Южен “, който е най-големият жилищен регион в Пловдив, няма къде хората да си запишат децата. Това са неща, които са нашите дела, които ще ги отстояваме. И несъмнено, битките ни за дела, които остават от предишното, а точно – може и Панаирът да се има поради, нещо, което е моя идея още откогато съм общински консултант. 

Така е, и аз знам за това. Г-н Петков, стигнахме до тематиката с Панаира. Битката за Панаира – огромна е тя, на няколко фронта. Не знам, вие ще кажете, на доста… Има доста, доста какво да се каже тук. На 24 април изтече срокът, в който Община Пловдив можеше да апелира правосъдно решение, с което 29% от акциите на Община Варна в Пловдивския панаир се апортират в следеното от Гергов сдружение и по този начин той става притежател на 80% от капитала на Панаир. Кметът на Пловдив Здравко Димитров пропусна да апелира смяната в капитала на сдружението " Пълдин туринвест “, с която Пловдивският панаир мина напълно в ръцете на предприемача Георги Гергов. 

В интерес на истината, чаках най-малко един ден по-късно невзето решение на общината да не апелират от общината и естествено от Политическа партия ГЕРБ тяхното мнение за какво това не се случи. Напротив, знаете доста добре, че даже самият Бойко Борисов подреди да се апелира. Направи се конференция с Иван Тотев и Здравко Димитров, които излязоха, че видите ли, това решение, което те са взели, не било по този начин, в противен случай, те са за Панаира. И в това време видяхме какво се случи в понеделник. И ненапразно през вчерашния ден вечерта за жалост написах в обществените мрежи " Вече може да установяваме часа на гибелта за Пловдивския панаир “. Голяма болежка освен за Пловдив, а и за цялата ни страна, тъй като това е емблема, едно от най-старите изложби в Европа, не даже в България, и това е една история. Когато се приказва за Пловдив, всеки споделя: знаем тепетата, Альоша и естествено, перлата – Панаира. Имайте поради, че това са 360 декара повърхност. 

Апетитна повърхност. 

До Марица. 

Да. 

Няколко пъти ние от Българска социалистическа партия споделяме, че това ще бъде за жилищно застрояване. Няколко пъти лицето Георги Гергов ни отвърна, че няма да бъде такова нещо, до момента в който той е в управата. Но той може на следващия ден да не е в управата и неговото виждане, че няма, до момента в който е там да се застроява, може още на следващия ден да бъде променено. Казвам го нагледно, несъмнено, доста неща има да се случи това нещо, само че съгласно мен отиваме в действителност до този драматичен край за Панаира – да бъде погубен тотално. Това, което днеска и сътрудниците от " Продължаваме промяната “ и " Демократична България “ разясняват, естествено аз, като… 

Те споделиха, че ще сезират прокуратурата за занемареност на кмета на Пловдив. 

Сезират прокуратурата. Имат една концепция от предходната година – да бъде оповестено за културен монумент, което по този метод да не може да бъде застроено и по някакъв метод във времето да търсим с страната варианти по какъв начин да може да бъде върната в благосъстоятелност на страната. Естествено ние от Българска социалистическа партия ще се опитаме по какъвто и да е метод и обединени с всички обединения – въпреки всичко тук няма ляво, дясно, няма червени, сини, тук става въпрос за емблемата на Пловдив. Надявам се всички ние да седнем на една маса, да намерим път, с който да създадем по този начин, че първо да не бъде застроен, и второ, да не бъде погубен и да го запазим като панаирно градче – по този начин, както го знае всеки един, и ние като дребни деца, когато ходехме и се радвахме, когато имаше панаир, да вървим по щандовете и да обикаляме в действителност същински изложби, не каквито са в този момент, сега. 

Този проблем обаче има една дълга история, предистория. Според вас къде е главното, къде се касае, къде в действителност стартира всичко това и къде е значителният проблем? 

Същественият проблем е в алчността на хората. Тук виждаме едно лице, което през цялото време той се е решил да унищожи този обект за него и емблема за града, и в това време в годините той малко по малко съумява да си реализира тази цел. Имайте поради, че ние в 48-то Народно заседание, аз от трибуната прочетох декларация на Българска социалистическа партия, в която декларирахме ясно, че в годините тук са се намесвали доста политици, прокурори, хора от правосъдната власт единствено и само с цел да се случи нещата на един лаком човек. 

Т.нар. " скрита приватизация “. 



Самият аз даже наивно повярвах, че сътрудниците от ГЕРБ в действителност, откакто направиха и конференция с Иван Тотев и Здравко Димитров, по някаква или друга причина са приели, че няма да го дадат, само че това, което се случи в понеделник, е просто безумство. Това е било още през цялото време, това желая да кажа. От самото начало е било ясно по този начин. С доводите, заместник-кметът, който през вчерашния ден не бил доста и той на работа, само че бил единствено споделил, че видите ли, да не губим такси за това дело – такси, които са 3 или 5 хиляди лв.. Абсурдно! И да загубиш 360 декара. Виждате, че арогантността на тези Кириакстефчовци мога да ги нарека и алчността на този човек стигнаха до това да бъде унищожена в действителност една емблема на Пловдив.

Надявам се да не съм бил прав с вчерашните си думи, които написах в обществените мрежи – " Просто би трябвало да установяваме часа на гибелта на един от най-важните обекти на град Пловдив “. Ще забележим с сътрудниците, нашите специалисти първо дали това, което оферират от " Продължаваме промяната “… И естествено, в случай че е опция, с която да бъде избавен Панаира, ще подкрепим, несъмнено. 

Пожелаваме ви триумф и в действителност да има едно положително развиване на нещата, тъй като Панаирът не заслужава това. 

И пловдивчани, и България. 

И пловдивчани, а и цяла България. 

Естествено, да.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР